Pages

Ads 468x60px

Diyabetle Savaşan Potansiyel Etkili Otlar ve Bitkiler

Her toplumda %8 oranında kişiyi etkileyen diyabet hastalığı oldukça zorludur maliyetlidir ve genelde tip 2 şeklinde görülür.

Diyet değişiklikleri, fiziksel aktivite ve hastalık kontrolü ile kan şekeri seviyeleri dengelenebilir. Glikoz değerlerini insülin düzeyini kısacası diyabeti kontrol altında tutmak için mutfaktan yararlanabiliriz. Mercanköşkü, biberiye, kekik ve sera bitkilerinden yardım alın.

İnsülin salgılanmasında rol oynayan otları bilin. DPP-IV ve PTP1B adlı maddeler ile insülin salgılanması dengelenir. Bu enzimler şeker hastalığını yöneten ilaçlar gibidir. Ayrıca polifenol ve flavonoidler içeren sera etkili bitkiler inhibe enzimleridir. Biberiye, mercanköşkü ve kekik türleri şeker hastalığına karşı iyi gelir.
Kaynak7gunsaglik.com

Diyabette Çok Tuzlu Beslenmenin Riskleri

Diyabetli kişilerin tuz tüketimini artırması veya azaltmaması kalp krizi ve inme riskini 2 kat artırıyor.

Şeker hastalığında tuzun etkisi büyük. Aşırı sodyum yani tuz tüketmek sağlık için riskli. Uzmanlar tuz alımını sınırlamamız gerektiğini vurguluyor. Özellikle diyabetliler buna dikkat etmeli. Glikoz kan şekeri düzeyleri normal seviyelerinden şaşabilir.

Diyabet başlar, varsa ilerler ve maalesef kalp hastalıkları başlar. Felç de bu riskler arasında. 1600 kişi 40-70 arasında katılımcılar ile araştırmalar yapılmış ve tuzun eksileri bir kez daha görülmüştür. Böbrek hastalığı ,felç, diyabet ve ölüm gibi sorunlar aşırı tuz tüketimi sonucu olabilir. Kolesterol değerlerimiz için de beslenmeye ve tuza dikkat etmeliyiz.
Kaynak7gunsaglik.com

Kalp Haftasında Kalp Sağlığınızı Koruyun

Prof. Dr. Ahmet Hamulu, kalp haftasında kalbi koruyan önerilerde bulunuyor. Nelerden kaçınmalı neler yapmalıyız?

Bir kişinin hiçbir risk faktörü altında olmasa bile, hayatı boyunca kalp krizi geçirme riski yüzde %1 oranındadır. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam, kalp krizini önlemenin en etkili ve klasik yollarından birkaçı. Göz ardı ettiğimiz bazı ayrıntılar var ki; işte onları uygulamak bu riski en aza indirmeye yeterli oluyor. Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hamulu’ya göre risk faktörlerini ortadan kaldırmak, kalp krizi riskini yarı yarıya azaltıyor.
Mutlu evlilik kalbi koruyor
Kalp sağlığı için öneriler
Düzenli ve mutlu bir evlilik, kalp krizi riskini düşürür. Evli olmak, genelde toplumda kabul görme anlamına geldiği için evli olan insanlar toplumda sosyal barışı yakalar ve bunun getirdiği stres faktörlerinden de uzak olur. Mutlu bir evlilik ve düzenli bir yaşam, kişinin kafasındaki bir takım sorumlulukların eve yönlendirilmesine neden olur. Her şeyden önce eş ve çocuklarla belli sorumluluklar düşünülür. Bu durum kadın için de, erkek için de geçerlidir. Bekar insanların konsantrasyonları dağınık olur. Sosyal açıdan da toplum tarafından kabul görmedikleri için büyük bir stres altına girerler. Bu stres de kalp krizi riskini tetikler.

Gülmek kalp sağlığı için çok yararlı
Kalp sağlığı için öneriler

Klinik olarak ağlamak ve gülmek aslında aynı şey. Yani her ikisi de duyguların boşalması anlamına geliyor. Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden oluyor. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusuyla hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.

Çevrenizdeki olayları dert edinmekten kaçının
Kalp sağlığı için öneriler

Savaşlar, doğal afetler ve patlayan bombalar kalbi yorar. Anlık üzülmeler kalbe çok büyük zarar vermez. Yani kişinin bir yakınını kaybetmesi halinde üzülmesi çok olağan bir durumdur, bunun dışında hareket etmesi düşünülemez. Ancak kişilik yapısı üzülmeye çok meyilli olan insanlar kendisi dışında çevresinde gelişen olaylara ve insanların yaşadıklarına çok hassas yaklaşabilir. Sürekli kederlenebilir ve olayları kendine dert edinebilir. Bu durum özellikle doğu kültürlerinde çok yaygın ve insanlar kendilerine acı çektirebiliyorlar.

Günlük yaşantıda bunun dışına çıkabilmek çok önemli. Çevredeki olayların çok fazla etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek, kalbe oldukça zararlı. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması, kalp krizi geçirme riskini düşürüyor. Mutluluk, var olan hastalıklarının ilerlemesi de yavaşlatıyor. Bizim hastalara önerilerimiz, kendilerini mutlu edebilecek ayrıntıları yakalamaları. Bunun için bir uğraş bulmak, bahçe işleri, hayvan besleme, beyni mutluluk verici detaylarla doldurmak gerekir. Savaşlar, doğal afetler, patlayan bombaları sürekli düşünmek kalbi hırpalıyor.
Kaynak7gunsaglik.com

Polikistik Over Sendromu Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Polikistik over sendromu kadınlarda genital, cinsel ve üreme organlarında görülen östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizleşme durumudur.

Yumurtalık kistleri olarak da bilinir yumurtalıklardaki iyi huylu kitlelerdir. Adet döngüsü, üreme, kalp fonksiyonu ve görünümde değişme sorunlarına yol açabilir. Çocuk doğuran kadınları daha fazla etkilese de 10 ila 20 kadından birinde bu rahatsızlık görülür. Hormon dengesizliği ile genetik faktörlerden kaynaklanır. Ailede olan varsa risk artar. Androjen hormon üretiminden de kaynaklanır.

Yumurtlama sırasında bu hormonun etkileri kisti geliştirebilir. Vücutta aşırı kıllanmalar, meme boyutunda azalma, ses derinleşmesi, saç seyrelmesi, akne, kilo alımı, pelvik ağrı, anksiyete depresyon ve kısırlık belirtileridir. Tedavide bu belirtiler kontrol edilir. Komplikasyonlar önlenir. Sağlıklı diyet ve egzersiz önerilebilir. Kan şekeri düzenlenir adet döngüsü de böylece düzene girer. Hormon inceleme taramalarına girilir hormon dengeleme tedavisi yapılır. Doğurganlık için yumurtlama tedavisi kısırlık tedavileri görülebilir. Kist ameliyat yoluyla da alınabilir.
Kaynak7gunsaglik.com

Yağ Yakan Kür Tarifi, Prof . İbrahim Saracoglu


SağlıkI Yaşam Haberleri Yağ Yakan Kür Tarifi, Prof . İbrahim Saracoglu

Diş Ağrısını Yok etmek İçin Pratik Çözümler

Diş ağrısı başımıza gelen diğer ağrı türlerine göre oldukça şiddetli ve canımızı yakan bir ağrı türüdür.

Dişlerinizde çürük veya dolgu bulunuyorsa;
• Dişlerinizi Fırçalamanız gereklidir. Bazen kocaman diş ağrısına sebep olan şey diş arasına sıkışmış bir besin maddesi olabiliyor. Fırçalama işlemi sıkışan besini çıkartmaya yardımcı olur.

• Kürdanın üzerine kolonya damlatarak çürüğün bulunduğu bölgeye dokunarak çürük diş üzerindeki birikmiş besinleri almaya çalışın. Bu sayede diş ağrınızı hafifleyecektir.

• Ağzınızı tuzlu su veya elma sirkeli su yardımı ile gargara yapınız.

• 1 diş sarımsağı ezerek tamda çürük olan dişin üzerine yerleştirmek var olan diş ağrısını hafifletmek konusunda büyük fayda sağlar. Sarımsak bakteri yok edebilme özelliğine de sahiptir.

Dolgu veya kaplamaya sahip dişiniz ağrıyorsa;

• Ağrıyan dişlerinizi soğutmaya bakın. Bir buz yardımı veya soğuk su ila yapılan gargara diş ağrınızı hafifletebilir.
• Dişler dolgulu olduğu için dişin özüne inmek imkansız olduğundan ağrı kesici kullanarak diş ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Kaynak7gunsaglik.com

Dişleri Doğal Yoldan Beyazlatan Besinler

Çilek. Bu yaz meyvesindeki malik asit diş yüzeyini doğal yoldan beyazlatır. Diş lekelerini sararmasını önler ve giderir.

Badem ve ceviz. Plak oluşumunu önler ve diş yüzeyinde lekelenmeleri giderir. Sağlıklı yağlar, protein içerir inci gibi dişleriniz olur.
Soğan. Ağız kokusu yapsa da ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Renklenmeleri önler ve giderir.
Elma. Yeşil elma diş dostudur. Diş etlerini güçlendirir çürüğü önler ve rengi açar.

Kabartma tozu veya karbonat diş macununda bu sebeple kullanılır diş rengini açar.
Havuç dişleri temizler ağzı ferahlatır dişleri beyazlatır.
Brokoli. Öğle yemeğinde çiğ veya haşlama brokoli hem sağlıklıdır hem diş dostudur. Doğal bir diş fırçası ve macunu gibidir.
Peynir. Nefesi kokutsa da diş dostudur. Portakal, su, armut, süt ve yoğurt da dişleri beyazlatır.
Kaynak7gunsaglik.com

Ağız Yarası (Aft) Nedenleri ve Tedavi Yolu

Dönem dönem herkesin yaşadığı ağız yaralarına verilen isimdir aft. Hastanın yemek yemesine, su içmesine, hatta bazı ciddi vakalarda tükürüğünü kontrol etmesine dahi engel olabilen bu sağlık sorunu farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Sert ve keskin köşeleri olan yiyeceklerin yenmesi esnasında ağız içinde oluşan tahrişlerin enfeksiyon kapması ile ortaya çıkan bu tür ağız sorunları bazı durumlarda vitamin eksikliği ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeni ile oluşabilmektedir. Stres ve vücutta ilerleyen farklı sağlık sorunları da aft oluşumunu tetikleyen etkenler arasındadır.
Aft oluşumlarının kısa süre içinde iyileşmesini beklemek hata olur. Ağız yapısının nemli ve sıcak oluşu, aft oluşumunu tetikleyen etkenin canlı kalmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden aft tedavilerinde ağız içinin dezenfektasyonu önemlidir. Tedavi sürecinde ağzı tuzlu su ile gargara yapmak ya da karbonatlı su ile gün içinde çalkalamak aftların tedavisinde etkili rol oynamaktadır. Ortalama 10 gün süren aft yaralarının tedavisinde hastanın konforunu sağlamak adına uyuşturucu jel ya da kremler kullanılabilir.
Kaynak7gunsaglik.com

Adet Problemlerinin Nedenleri Ve Çözümleri

Kadınların çoğu adet düzensizliklerinden şikayetçidir. Adet döneminin bitişinden bir sonraki dönem başlangıcına kadar geçen süre kişiye göre değişiyor.

3-7 gün süren adet dönemleri arasındaki bu süre 18-28 gün olarak değişebiliyor. Doktorunuza ayrıntılı bilgi vermek için bu süreleri not etseniz iyi olur.

Ağrılı dönemleri,
Ağır ve düzensiz dönemleri,
Adet olmadığınız dönemleri,
Adet öncesi sendromunuzu,
Endometriozis durumunuzu ve
Diğer belirgin sorunlarınızı dönem ve tarihleriyle not edin.

Rahim içi sorunlarından kaynaklı ağrılar adetin en sık görülen şikayetidir. Fazla kanama ve sancı sıkça yaşanır. Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler yatıştırır ve bazı hafif pelvik genital bölge egzersizleri ağrıyı dindirir. Hormonlar, doğum kontrol hapı, ilaç ve bazı tedavi şekilleri ile ağrı giderilir.

Kan testleri ve taramalar ile ağır kanamalı dönemlerinizin nedenini öğrenebilirsiniz. İmplant, enjeksiyon, oral ilaçlar, hormon tedavileri ile adet sorunları giderilebilir. Düzensiz süren adet döngüleriniz 3-7 günü sıkça aşıyorsa, arası çok kısa veya çok uzunsa, ağır kanama ve sancı varsa doktora gidin. Cerrahi işlemle neden olan kaynaklar alınabilir.

Adet sorunlarında başlıca belirtiler, ruh hali değişimi, sinirlilik, depresyon, baş ağrısı, şişkinlik, acıkma, göğüslerde hassasiyettir.
Sağlıklı beslenmek, alkol ve kafeini kesmek, egzersiz yapmak ve stresle uykusuzluğu yenmek gerekir. Bazı antidepresanlar ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri kullanılabilir.
Kaynak7gunsaglik.com

Rahim Leiomiyomları Kadınların Yaşamını Nasıl

Rahimde görülen en yaygın benign yani kötü huylu tümördür. 100 kadından 80’ini etkileyen bu miyomlar kansere dönüşebiliyor.

Tedavisi ise son yıllarda özellikle ilerleyen teknoloji ve imkanlarla artık daha mümkündür. Semptomatik rahim miyomu tedavisinde daha etkin ilaçlar veriliyor. Histerektomi cerrahisi ile bu organlar alınıyor tedaviye ilaçlarla devam ediliyor.

Hormonal ve hormonal olmayan tedaviler ön görülebilir. Progesteronlar ise tümörlerin rahimde kanamaya neden olmaması için işleve sahiptir. Hipofizde yumurtalığı hormonal anlamda koruyan hücreler ve etken maddeler artırılır.

Hormonsuz antifibrinolitik ve steroid olmayan anti – enflamatuar ilaçlar tedavide hastaya verilir. Histerektomi düşünülmeden önce, miyom tedavisi için minimal invaziv prosedürler gibi cerrahi histeroskopi, uterin arter embolizasyonu (BAE ), uterin arter tıkanıklığı, yüksek yoğunluklu ultrason, cryomyolysis ve laparoskopik myomektom tedavileri uygun görülebilir.

Doktorunuz size en uygun çözümü üretecektir. Öncelikle kadınların bir yaştan itibaren düzenli jinekolog kontrollerine gitmesi gerekir. Erken teşhisle tedavi de kolaylaşır.

Rahim ve tümörler temizlenir ilaç ve terapiler verilir. Kanama gibi korku verici gelişmelerde acilen doktora gidilmelidir. Sosyal faaliyetlerin etkilenmesine izin vermeden düzenli klinik ziyaretleri ve tedavi planına uyumla sağlığa kavuşmak mümkündür.
Kaynak7gunsaglik.com

Spor ve Enerji İçecekleri Ergenlerde Davranış Bozukluğu Sebebi

Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar ergenlerde enerji çeceklerinin etkilerini araştırdı.

Haftalık tüketimlerine bakılarak çok miktarda spor ve enerji içeceğinin zararları ortaya çıktı. Diğer şekerli içecekler, sigara, alkol ve aşırı teknoloji bağımlılığı da gençler üzerinde oldukça zararlı etkiye sahip. Yüksek oranda şeker kafein ve kalori içeren bu içecekler davranış bozukluğuna yol açıyor. Son yıllarda bu tüketim 3 katına çıkmıştır.

Beslenmede, sporda, davranış, alışkanlık ve hareketlerinde kısacası ergen gençlerin her şeyinde olumsuzluklara sağlıksız gidişata yol açmıştır. Uzun süre TV izlemek, video oyunu oynamak ve teknolojiye kapılmak da gençlerde oldukça yaygın ve bu sağlıksız ilerleyişin sebebi. Düzenli bir şekilde daha fazla spor içeceği içen gençler tv karşısında da daha uzun vakit geçiriyor.

Susuzluk yaşanıyor sağlık bozuluyor. Gençler sağlık riskleri açısından bu içecekler hakkında uyarılmalı. Şiddetli ve uzun süreli fiziksel aktivite sonrası içilen enerji içecekleri o kadar da masum değil. Kafein aşırıya kaçıldığında yan etkileri olan ve gençleri olumsuz etkileyen bir madde.
Kaynak7gunsaglik.com

Kalp Krizi Kalp Hastalıklarının Başlıca Sebebi

Kalp uzmanları kalp krizi geçiren insanlar ileride kalp hastalıkları için açık hedef oluyor..

Erdem, sol kolda uyuşma ve göğüs ağrısı gibi hislerin yalnız başına kap krizi belirtisi olmadığını belirterek, bunun genel olarak toplumsal bir yanlış anlamadan kaynaklandığını söyledi.

Kalp krizinin birçok sebebi ve ortaya çıkış şeklinin olduğunu anlatan Erdem, bunun yaş grubu ve cinsiyete göre değiştiğini ifade etti. Erdem, özellikle kadınlarda kilo, şeker rahatsızlığı ve sigara alışkanlığının kalp krizini tetiklediğine vurgu yaparak, insanların genellikle rahatsızlıkların farkına varmayarak hastanelere geç başvurduğunu kaydetti.

Türk toplumunda genellikle hastalık meydana geldikten sonra tedaviye başvurduğunu dile getiren Erdem, Türkiye’de kalp krizi geçirdikten sonra insanları tedavi etmeye çalıştıklarını belirtti.

Erdem, hastaların risk oluşmadan önce gerekli kontrolleri yapmaları gerektiğini ifade ederek, ”Kalp krizi geçiren her 3 kişiden biri hayatını kaybederken, diğer ikisinin kalbinde ciddi hasar oluşuyor" diye konuştu.

Erkeklerde kalp krizi riskinin kadınlara göre her yaşta daha fazla olduğuna dikkati çeken Erdem, kadınların da özellikle 45 yaşından sonra sürekli takip yaptırması gerektiğini vurguladı.
Kaynak7gunsaglik.com

Kalp Sağlığı İçin Beslenme Önerileri

Kalp hastaları, genetik yatkın olanlar ve riski taşıyanlar hatta herkes.. Kalp sağlığı için nasıl beslenilmeli?

Gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında geliyor. Central Hospital’dan Diyetisyen Selma Turan, 08-15 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp ve damar hastalarına beslenme konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
 
BIRAKIN DAMARLARINIZ GENÇ KALSIN
 
Kalbe kan taşıyan damarların deforme olması kalp rahatsızlıklarını tetikliyor. İnsanlar yaşlandıkça damarları da yaşlanıyor. Central Hospital’dan Diyetisyen Selma Turan, yaşlanmayı yavaşlatmak için damarların iyi korunması gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Kalp hastalarının aşırı kilodan, yüksek kolesterolden ve kan basıncından, ürik asit düzeyinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, yoğun stresten, hareketsizlikten ve sigara ile alkol kullanımından kaçınmaları gerekiyor.”
 
Dyt. Turan, kan basıncını düzenlemek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralıyor: “Kalp hastaları düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya özen göstermeli, sigarayı bırakmalı, bel çevrelerini kontrol altında tutmalı. İdeal bel çevresi kadınlar için 82 cm iken, bu oran erkekler için 88.5 cm. Özellikle tuz tüketimi günde 1-1.5 gr olmalı. Hastalar, doymuş yağları sınırlayarak yağ tüketimini azaltıp kalsiyum ve magnezyum kullanımını çoğaltmalı. Ayrıca muz, kayısı, patates gibi potasyum içerikli besinlerin tüketimi arttırılmalı.”
 
KOLESTEROL KALP DÜŞMANI
 
Kan basıncının yüksekliği damar yaşlanmasına sebep olur. Bu sebeple iyi dengelenmesi gerekir. Düzenli ölçümlerde kan basıncı 140/90’dan yüksek olan kişilerin mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Kan basıncının yüksekliği damarların serleşmesinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Damarsal yaşlanmanın ikinci nedeni ise, kolesteroldür. Damarsal yaşlanma erkeklerde, kadınlara göre daha sık ve daha erken yaşta başlar. Kadınlarda damarsal yaşlanma, genellikle menopoza kadar görülmez. Yetişkin bir insanda total kan kolesterolü 200 mg’yi geçmemelidir. İyi kolesterol (hdl) 35-40 mg’nin altında, kötü kolesterol (idl) 100 mg’nin üstünde olmamalıdır. Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
 
Kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler:
 
• Yemekler bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır.
• Yumurta haftada 2 kez haşlama olarak tüketilmelidir.
• Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler tavuk ve balık yenmelidir. Balık iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür.
• Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir.
• Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle birlikte kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir.
• Kuru baklagiller bol bol tüketilmelidir.
• Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin cevizin içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır. Ancak kilo problemi olan bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidir.
• Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir.
Kaynak7gunsaglik.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...