Pages

Ads 468x60px

Kabızlık Giderici Estetik Operasyon: Botoks

Botoks son zamanlarda kabızlık ve migren tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Görüldüğü gibi sadece estetik amaçlı kullanılmıyor. Peki botoksun kabızlığa faydası nedir?

Doktorlar Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Korhan Taviloğlu; makattaki çatlak ve yırtıkların tedavisi hakkında bilgi verdi:
Tıbbi ifadesi ile 'anal fissür'; makatta ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtık veya çatlaktır. Genelde çatlak; yüzeysel olarak başlar ve hızla iyileşir ancak bazen derinleşir. Bu durumda hastalık kronik hale gelmiştir.
Çatlağın ana nedeni; makat iç kasındaki direnç artışı ve kalınlaşmadır. Makat iç kasının kasılı kalması veya gevşememesi; çatlağın iyileşmesini engeller.
Bu soruna kabızlık, ishal, beslenme değişiklikleri, diyetteki lif oranının azalması gibi faktörler neden olabilir. Son zamanlarda yapılan protein diyeti gibi tek tip beslenme şekli yüzünden, birçok kişide bu tür makat çatlaklarına rastlanmaktadır.
Çatlaklar, kansere dönüşmez fakat belirtileri kalın bağırsak kanserleri ve diğer sindirim sistemi hastalıklarınınkiyle benzerlik gösterebilir.
Ağırlıklı olarak kozmetik amaçlı kırışıklık tedavisinde yaygın olarak kullanılan botoks; 1994 yılından beri çatlak vakalarında da kullanılmaktadır. Tedavi sırasında; çatlak olan bölgenin iç kasının iki yanına botoks enjekte edilir.

YIRTIK İYİLEŞİYOR
Botoks uygulaması sonrasında hasta günlük aktivitesine devam edebilir. Botoks; iki-altı ay içinde, makat iç kasında geçici felç oluşturur ve bu dönemde oluşan gevşeme ile sorun giderileceği için yırtık vücut tarafından iyileştirilir.
Botoks sonrası 30 gün içinde hastanın yakınmaları düzelmezse ya da yakınmalarda yarı yarıya azalma olmuşsa; bir seans daha botoks uygulaması yapmak gerekebilir. Yine başarı elde edilmezse, ameliyat önerilir.

CAM KESİĞİ GİBİ ACITIR TUVALETE GİTMEK İŞKENCE OLUR
Hastalar sıklıkla tuvaletten sonra yanma ya da yırtılma gibi bir his ve şiddetli ağrı duyarlar. Bu his 'cam kesiği' veya 'jilet kesiği' olarak tarif edilir.
Bu sorunu yaşayanlar; çoğunlukla ağrı nedeniyle tuvalete gitmekten kaçınabilirler. Bu durum sorunu daha da büyütür.
Hastaların yüzde 70'inde, az miktarda kanama olabilir. Aynı yakınmalara basur ve kalın bağırsak kanserinde de rastlandığı bilinmelidir.
Hastalık belirtilerinin birbirine benzemesi nedeniyle çatlaklar; makat apnesi, siğili, sarkması ve poliple karıştırılabilir.

TEDAVİDE PRATİK YÖNTEMLER
Oturma banyosu: Makat yırtığı ya da çatlağının tedavisinde; sıcak su içinde günde beş-altı kez yapılan oturma banyosu çok yararlıdır. Bazı durumlarda, bu uygulamanın paketlenmiş buz ile art arda yapılması, makat bölgesindeki ağrıyı hafifletmekte çok etkilidir.
İlaçlar: Kronik kabızlık yakınması olanlarda ilaçlar işe yarayabilir. Ancak bu tedavi asla gelişigüzel yapılmamalı ve mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
Merhemler: Nitrogliserin, diltiazem, kortizon, çinko oksit, lidokain gibi maddeleri içeren kremler yarar sağlar.

DİYET YAPILMAZSA YÜZDE 50 TEKRARLAR!
Çatlak veya yırtık oluşumunu engellemek için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
Hasta özellikle lif bakımından zengin bir beslenme şeklini benimsemelidir.
20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerinde almaları gereken günlük lif miktarı; erkeklerde ortalama 40 gram, kadınlarda ise 25 gram olmalıdır. Bazı sindirim düzensizliklerine neden olmamak için, diyetteki lif miktarının günde 50 gramı aşmaması önerilir.

LİF TAKVİYESİ GEREKEBİLİR
Hasta diyetine dikkat etmediği takdirde; çatlak veya yırtığın yüzde 30-50 oranında tekrarladığı biliniyor.
Tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinç, buğday, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması; bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlık ile mücadelede çok yararlıdır.
Çeşitli nedenlerle lif alımı yeterli olmayan hastalarda lif takviyesi düşünülebilir.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Bağırsakların çalışması için düzenli olarak spor yapılmalıdır; özellikle yürüyüş bu konuda büyük yarar sağlar.
Kahve ve alkolden de mutlaka uzak durulmalı, en azından azaltılmalıdır.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...