Pages

Ads 468x60px

Üst Solunum Yolu Hastalıklarının Sebebi Ne?

Kış aylarında görülen enfeksiyon ve solunum yolu hastalıkları kronik yorgunluktan mı ileri geliyor? Uzman Dr. Seyhan Alkan anlattı.

Özellikle kış aylarında daha fazla görülen üst solunum yolu hastalıklarının nedeninin mi sonucunun mu kronik yorgunluk olduğunu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Alkan’dan öğrendik…

ÖNCE YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİNİ BELİRLEYİN
Stres altında mısınız?
Kendinizi tükenmiş mi hissediyorsunuz?
Diyetinizi mi değiştirdiniz?
Yeterince dinlenemiyor musunuz?
Uykunuzun kalitesi mi yok?
Bu aralar çok mu yoğunsunuz?
Tıbbi problemler mi yaşıyorsunuz?
Kullandığınız ilaçlar mı sizi yorgun düşürüyor?
Psikolojik nedenlerle mi yorgun hissediyorsunuz?

YORGUNLUK RUHUNUZU VE BEDENİNİZİ SARARSA…
Vücut oksijenlenmesi bozulur. Oksijen yetersizliğinin belirtileri ise baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk, çalışma gücünün zayıflaması, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma, hayati önem taşıyan organların yıpranmasıdır. Oksijen yetersizliğinde damarlar, beyin, kalp, eklemler, omurilik ve akciğerlerde fonksiyon bozuklukları meydana gelir ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Üst solunum yolu oksijenin vücuda giriş kapısıdır. Oksijenin akciğerlere dolayısıyla vücuda ulaşabilmesi için üst solunum yolumuzun açık ve sağlıklı olması gerekir.

KIŞ MEVSİMİ= YORGUNLUK MEVSİMİ Mİ?
Kış aylarında bulaşıcı ve alerjik hastalıklar, hava kirliliği gibi nedenlerle üst solunum yolu problemlerinin sıklığı 4-5 kat artar. Anatomik ve kronik üst solunum yolu problemleri olan insanların şikayetleri daha sık, daha inatçı ve daha uzun sürer. Çok sık doktora başvurmak ve çok sık ilaç kullanmak zorunda kalırlar. Bu nedenle yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik artar. İş hayatı verimliliği, sosyal ilişki performansı ve ruh sağlığı bozulabilir. Vücudumuzun ihtiyacı olan oksijen miktarını karşılamayan bedenlerde yorgunluk kaçınılmazdır. Bu nedenle hava yolunu tıkayan burun içi eğrilikler, burun eti büyümeleri, kronikleşmiş ve fark edilmeyen kronik sinüzitler, alerjiye bağlı burun içinin yaygın şişmesi, geniz eti,  yumuşak damak ve küçük dil iriliği, pozisyonu, bademciklerin normalden çok iri olması, dilimizin iri ve ağız boşluğuna sığmaması, çenemizin küçük ya da geride yerleşmesi, ses tellerimizde yerleşen polipler de kronik yorgunluk sebebi olabilir.

KRONİK YORGUNLUĞUNUZ MU VAR? ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNUZ MU?
Kış ayı geldiğinde çok sık hastalanıyor, çok sık ilaç kullanıyor buna rağmen hastalığınız geçmiyorsa,
Yorgunluk, bıkkınlık, tükenmişlik hissiniz artıyor; iş performansınız azalıyorsa bütün bunlara kulak burun
boğaz bölgenizdeki şikayetleriniz (Hava yolunu tıkayan burun içi eğrilikler, burun eti büyümeleri, kronikleşmiş ve fark edilmeyen kronik sinüzitler, alerjiye bağlı burun içinin yaygın şişmesi, geniz eti,  yumuşak damak ve küçük dil iriliği, pozisyonu, bademciklerin normalden çok iri olması, dilin iri ve ağız boşluğuna sığmaması, çenenin küçük ya da geride yerleşmesi, ses tellerimizde yerleşen polipler de kronik yorgunluk sebebi olabilir.) artarak ekleniyorsa,
Burun tıkanıklığı, sabahları olabilen hapşırma, burun ve boğazda kaşıntı, boğazda gıcık ve geniz akıntısı hissi,
yorgunluk, baş ağrısı, sürekli soğuk algınlığı olma haliniz varsa yorgun değil hasta olabilirsiniz.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN
Günde ortalama 8 saat uyuyun.
Düzenli beslenin.
Hızlı yemek yemeyin.
Fastfood gıdalardan uzak durun.
Uykudan 2 saat önce gıda alımını kesin.
Bol su tüketin.
Düzenli egzersiz yapın.
İdeal kilonuzu koruyun.
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında bilinçsiz antibiyotik kullanmayın.
Alerjik rahatsızlıklarınız varsa doktor kontrolünde ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
Kaynak7gunsaglik.com

1 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Dilerseniz hamilelikte duygusallık ve protein diyeti sitesini ziyaret edebilirsiniz..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...