Pages

Ads 468x60px

Bazı Sporlar ve Neden Olduğu Sakatlıklar

Bir futbol maçı sırasında oyuncunun kafasına şiddetli bir darbeyle gelen topun oyuncuda sersemlik ve bilinç kaybına neden olduğunu canlı olarak görüyoruz. Bir sarsıntıya tanık olan oyuncuda beyin hasarı gelişebilir. Yaklaşık 300.000 beyin sarsılması, profesyonel lise ve üniversite futbol takımlarında görülmüştür. Futbol ve buz hokeyi oyuncuları bu anlamda risk altındadır. Beyin sarsılmalarında boks da çok yaygındır. Nedenleri ve belirtileri:

Beynimiz sert bir kafatası tarafından korunan bir yumuşak jelatin benzeri kitle ile çevrilidir. Düşme sırasında başını sert bir cisim ile çarpışarak veya herhangi bir darbenin kafatasının içinde beyinde sıçrama yaratır. Bu minik kan damarlarının yırtılmasına neden olabilir ve sinir lifleri çekilir. Darbeden etkilenen kişide şu belirtiler görülebilir:

Bilinç kaybı, baş ağrısı, denge kaybı veya baş dönmesi, çift veya bulanık görme, ışığa ve sese duyarlılık, duygu ağırlaşması, sersemlik, konsantrasyon ve hafıza problemleri.
Şu durumlarda doktora gidin: baş veya boyun ağrısı, nöbet, bilinç kaybı, uyku hali, kol ve bacaklarda uyuşukluk, denge, koordinasyon, konuşma ve anlama güçlüğü, hafızada değişiklikler. Oyun sırasında koruyucular takılmalı, yaralıyken oynanmamalı ve diğer önlemler alınmalıdır.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...