Pages

Ads 468x60px

Migren Nedenlerinden Biri de Jöle Kullanmak

Jöle kullanmak migreni tetikliyor malesef. Özellikle erkekler bu konuda dikkatli olmalı.

Tekrarlayıcı baş ağrısı ataklarından oluşan bir nörolojik hastalık olan migren tipi baş ağrılarında genler hazırlayıcı rol oynuyor. Ailede birilerinin migrenli olması, riski 1.5-2 kat artırıyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, migrenle ilgili şu bilgileri verdi:

* Çoğunlukla 20-30’lu yaşlarda başlar. Migrenin 50 yaşından sonra başlaması nadir. Ergenlik dönemindeki genç kadınlarda migren görülme sıklığı ise her geçen gün daha da artıyor.

*Uyku düzensizliği, uyuma güçlüğü, nedensiz kusmaları, alerjisi, keskin bir koku alma duyusu, araba tutması olan çocuklarda ileride migren gelişme olasılığı daha fazladır.

* Hamilelikte migren krizleri azalır. Hastanın migren ağrıları, hamilelik bittiğinde ve tekrar adet görmeye başladığında geriye dönüyor.

*Migren hastalığı bulunan kadınların yüzde 60’ında baş ağrısı atakları adet dönemlerinde sıklaşıyor. Sadece adet dönemlerinde görülen bir migren türü bile bulunuyor.

* Baş ağrısı ya da migren için değil her gün, ayda 10 gün bile ağrı kesici almak, ağrıyı kronikleştirir, yani her gün ya da gün aşırı gelir hale getirir. Bir migren hastasına teşhis koyduğumuzda, 80 yaşında bile olsanız ‘Asla her gün ağrı kesici kullanmayın’ diyoruz. Çünkü 50 yıl önceki migren, 50 yıl sonra canlanabilir.

Bir migren hastası ayın 10 günü ağrı kesici kullanırsa, her gün ya da gün aşırı baş ağrısı çekiyor. Her gün çektikleri baş ağrısını aşırı aldıkları ilaçlara borçlular aslında.

Onları almadıklarında günlük ağrıları kayboluyor, ayda bire iniyor ya da daha seyrekleşiyor. Ama bunu sağlamak için iki ay süreyle ağrı kesiciden uzak kalmaları gerekiyor.

Migreni olan gençlere jöle sürmelerini önermiyorum. Çünkü jöle, esintinin daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Aslında anneler çocuklara kızmakta çok haklı. Genç migrenli hastalarla büyük bir sıkıntımız bu.

MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Kadınlarda adet (Adetten 2-3 gün öncesinden adet bitimine dek)
Rüzgar, lodos, hava değişikliği
Parlak ışık, güneş
Öğün atlamak
Uykusuzluk
Fazla uyku
Yorulmak (Örneğin kardiyo egzersizleri)
Stres veya her tür ani duygu değişimi
Sigara dumanı, keskin kokular
Doğum kontrol hapları
Şarap (özellikle kırmızı), bira gibi mayalı içkiler
Bazı hastalarda (Hastadan hastaya değişiklik gösterebilen) gıdalar
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...