Pages

Ads 468x60px

Üst Solunum Yolu Hastalıkları İçin Soğan Tüketin

Grip ile nezle farklı hastalıklardır. daha hafif atlatılan nezle için soğan, sarımsak, yoğurt, zeytinyağı ve zencefil birebirdir..

Sık sık grip geçiriyorum. Nane, limon kabuğu içiyorum. Başka ne yemeliyim?
Galiba geçirdiklerin nezle ve soğuk algınlığı. Grip geldi mi 38.5 derece ateş, yatıracak kadar ağır halsizlik yapmadan gitmez. İçinde C vitamini olan gıdaları tüket. Üst solunum yolu hastalıklarında soğan, sarımsak ve zencefilin faydası çok. Yoğurt ve kefirsiz gün geçirme. Sabahları 2 çorba kaşığı zeytinyağı al. Her gün en az 8 bardak su iç.

Annemin bulantı ve kusması vardı. Sarardı. Acile gittik. ‘Kanda sarılık çıktı. Safra kesesinden ameliyat olabilir’ dediler. Taş varmış. Taş sarılık yapar mı?
Sarılık genel bir isim. Karaciğer iltihapları da, safra kese taşına bağlı safra birikimleri de genel olarak sarılık diye anlatılır. Bilirubin düzeyleri yükseldiğinde sarılık denilen durum oluşmakta ve nedeni belirlemek için ileri testlere gerek duyulmaktadır. Safra kesesinin boynunu taş tıkarsa bilirubin kana karışır. Beden sararır. Bu şekilde taş sarılık yapar. Beraberinde iltihap, bulantı, kusma olabilir.

56 yaşındayım. Bulantı ve kusmam vardı. Doktor ilaç verdi, geçti. Kontrolde PSA testi istedi. Prostatına bakalım dedi. Neden şüphelenmiş olabilir?
Öncelikle doktoruna teşekkür ederim. İlk şikâyetlerine faydalı olmuş. Daha önce hiç değerlendirilmediysen ilk değerlendirme için istemiştir. İdrar tahlili yaptırdıysa orada gördüğü değişikler, şikâyetin kalmasa da tahlil gerektirebilir. Yaptır.

Dedem 6 ay önce mide kanserinden öldü. Babamın morali bozuk. Mide kanseri var mı diye ne testi yaptırmalıyız?
Mide kanseri için tarama yaptırmanız iyi olur. Hem korkularının cevabını bulur, hem de mide ne durumda görülür. Dışkıda gizli kan testi, kan sayımı, gerekirse gastroskopi de yaptırın.

Nenem 72 yaşında. Yutma güçlüğü başladı. Yerken boğazının acıdığını söylüyor. Yaşlılıkta bu olur mu?
Yaşlanınca yutkunmada ağrı, acı olacak diye bir kaide yok. Kanser, tümörler, yemek borusunun kas çalışmasına bağlı daralmalar veya tiroid bezinin büyümesinde bu şikâyetler olabilir. Mutlaka doktor muayenesi şart. Sonuçlara göre tedavi ve takiplere karar verelim.

MEME KANSERİ İÇİN NE YAPMALIYIM?
Düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yap. Mamografi yaptır. 40 yaşından sonra yıllık mamografi yapılması iyi olur. Varsa meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlar.

MUZ TANSİYONA İYİ GELİR
Tansiyon hastasısın dediler. İlaç yazdılar. Ama benim şikâyetim yok. Tansiyonum yüksekse hangi şikâyetlerim olurdu?
Tansiyon yükselmesi göğüs ağrısı, nefes darlığı, ödem-şişme, burun kanaması, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, görme bozukluğu şikâyetlerine neden olabilir. Şikâyet yokken bile tansiyon ölçümü yap. İlaç verilirse kullan.

Tansiyonum fırlayınca çocuklarım hemen panik yapıyor. Ani yükselme neden bu kadar tehlikeli?
Ani tansiyon yükselmelerinde tüm organlar etkilenir. Ölüm ve sakatlanma riskine neden olan durumlar ortaya çıkabilir. Kalp ritminde düzensizlik, kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, beyin damar tıkanıklıkları, beyin damar kanamaları, koma ve ani ölüm ihtimallerine karşı dikkatli olman lazım.

Hipertansiyon hastasıyım. Ne yesem faydalı olur?
En iyi yemeği yesen de kızarsan tansiyonun fırlar gider. Kuru incir, domates, muz gibi besinlerin faydası vardır. Ama aza az tüket.

EVLENMEDEN ÖNCE HANGİ TESTLER LAZIM
Nişanlımla konuştuk. Evlilik testlerini erken yaptırmak istiyoruz. Evlenmeden önce hangi testleri yaptırmamızı önerirsiniz?
Öncelikle nikâh tarihini alın. Bazı testler nikâh tarihinde tekrar istenebilir. Daha önce hazırlamaya gerek yok. Yaklaşık 15 gün önce başlasanız yeter. Özellikle resmi nikâhın yapılacağı yerdeki görevlilerden resmi tahlil kâğıdını isteyin. Sonra "yok söyledik, yok eksik" denmesin. Karaciğer iltihap testleri (HBsAg-HCV), AİDS testi (HIV 12), Sifiliz (VDRL), Tüberküloz- KAN GRUBU ve kan sayımı testleri istenebilir. Akciğer filmi gerekir.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...