Pages

Ads 468x60px

Evde Baş Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Baş ağrıları günümüzü hayatımızı çok olumsuz bir şekilde etkiliyor. Peki evde kendimiz nasıl bu ağrılardan kurtulabiliriz?

Baş ağrısı hastalarının büyük bir bölümünün ağrılı günler nedeniyle sosyal hayattan koptuklarını, mesleki fonksiyonlarını veya günlük işlerini yerine getiremediklerini, aile içi ve arkadaşlık ilişkilerinin bozulduğunu görüyoruz. Bu durum psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle hastanın ağrı yaşadığı günlerde ağrısının en kısa sürede geçirilmesi yani doğru bir atak tedavisinin yapılması gerekiyor. Baş ağrısı için evde alınacak yöntemlerin, ağrının şiddetini ya da süresini azaltmaya yardımcı olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Dağcıoğlu, bazı yöntemler hakkında bilgi verdi.

Hastanın baş ağrısı atağının tanısının doğru bir şekilde koyulması ve uygun atak tedavisinin doğru zaman ve dozlarda alınması büyük önem taşıyor. Bazen de ilaçla tedavi gerektirmeyen fakat basit yöntemlerle sağaltabileceğimiz ağrılarla karşılaşabiliyoruz. Bunu bilmek daha az ağrı kesici almak ya da ağrılı dönemden daha hızlı kurtulmak için önemlidir.

Baş ağrılarının büyük bir kısmı kendiliğinden ya da evde uygulayacağımız bazı basit yöntemlerle giderilebilir. Baş ağrılarımızı tanımamız ve bu yöntemleri bilmemiz sayesinde, çoğu zaman acile ya da doktora başvurmaktan kurtulabiliriz.

Yalnız bu yardımcı tedavi yöntemlerinden önce iki çok önemli noktayı unutmamamız ve bu konularda çok dikkatli olmamız gerekir. Bunlardan birincisi, daha önceden de baş ağrısı yaşıyor olsak bile eğer o an için farklı, daha şiddetli, ani gelen ya da görme bozukluğu, kollarda bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, ense kaslarında gerginlik, ateş gibi başka belirtilerin de eşlik ettiği bir ağrıyı kendi başımıza geçiştirmeye çalışmak yarardan çok zarar getirebilir ve hayati tehlike yaratan bir olası durumu anlamak için zaman kaybettirebilir. Bir ikinci önemli nokta da bu yöntemleri kullanmaya karar veren hastaların bu yöntemlerin hekimlerinin önerdiği tedavilerin yerini tutmayacağını bilmeleri ve tedavilerini aksatmamaları gerektiğidir.

Baş ağrısı için evde alınacak yöntemler ağrının şiddetini ya da süresini azaltmaya yönelik yardımcı bazı önerilerden ibarettir. Hafif bir baş ağrısı yaşıyorsanız, sessiz ve karanlık bir odada dinlenme, alın ve başın ön bölümüne soğuk kompress uygulama, sigara ve alkolden uzak durma gibi önlemler çoğu zaman yeterli olur.



Nefes alma egzersizleri

Baş ağrısını kendi kendimize nasıl geçirebiliriz?

Sırt üstü yatın ya da sırtınızı rahat bir yere dayayarak oturma pozisyonuna geçin. Nefes almaya konsantre olun ve yavaş, sabit bir şekilde nefes almaya devam edin. Burundan nefes alın ve nefesinizi burundan ya da ağızdan verin. Sadece göğsünüzle nefes almak yerine göbek ve kaburgalar arasını dolduracak şekilde derin nefes alın. Nefes tutmayın. Bu nefes alma verme hareketine 5-10 dakika boyunca devam edin. Bu sürenin sonunda tüm vücudunuzda bir rahatlama hissi fark edeceksiniz.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...