Pages

Ads 468x60px

Fazla Alkol Öğrenmeye ve Hafızaya Zarar Veriyor

Akşamdan kalma olmak geçirilen gecede ne kadar eğlenceli olursa olsun sağlığı her bakımdan olumsuz etkiler. Alkolü sınırlı ve bilinçli tüketmek gerekir. Fazla alkol almak, beynin öğrenme bölgesini etkiler ve zarar verir. Bu nedenle yıpranan beynin öğrenme ve hafıza bölümleri gençlerde uzun süreli hafıza kaybı, geç hatırlama, hatırlayamama ve öğrenememeye yol açar. İspanya’da klinik deneysel bir araştırma yapılmış ve 18-20 yaşlarındaki 122 üniversite öğrencisi fazla alkol tüketmiştir. Daha sonra basit bir dil ve hafıza testinden geçmişlerdir. Bu gurubun yarısı daha ılımlı alkol almıştır.

İlk testte kelime tatbikatlarında giderek zorlanılmıştır, ılımlı içenler ise daha başarılı olmuştur. Alemci denilen alkolizme yenik düşenler ayrıca esrar kullanımı, aile öyküsü ve ruhsal bozukluk gibi faktörlerle hiçbir testten geçememişlerdir. Çalışmada aşırı içme ve bellek bozukluğu arasında bir neden-sonuç ilişkisi ispat edilmemiştir. Aşırı alkol öğrenme becerilerini engeller ve dikkati dağıtarak odaklanmayı da önler. Özellikle bazı beyin bölgeleri, hipokampus ve prefrontal korteks ile bağlantılı görevleri ile aşırı içme ve zorluk arasında "net bir ilişki" vardır. Hipokampus özellikle alkolün toksik etkilerine karşı savunmasızdır.

Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde klinik psikiyatri ve davranış bilimleri yardımcı doçenti Thomas Hicklin bu araştırmanın gençler arasında bilinçlenme yaratmasını umduğunu dile getirmiştir. Bu riskler göz önüne alınmalıdır. Bu önemli ve çok yönlü bir sorundur maalesef aşırı içme konusunda akran baskısı yüksektir. Kalıcı içiciliğe bir adımdır arkadaş ortamları iyi bir başlangıçtır. Uzun vadeli çalışmalarda alkolü azaltan ve bırakan öğrenciler arasında yeniden bir araştırma yapılacaktır. Bu tür çalışmalar kısa vadeli bellek üzerinde ağır içmenin yanı sıra akademik performans etkileri de değerlendirilecektir.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...